A teával való főzésről általánosságban elmondhatjuk, hogy:
-
sok ételnél a víz helyettesíthető teával: pl. rizsfőzésnél, vagy egyéb gaboafélék (gríz, kuszkusz stb.) felhasználásánál
-
az ételekhez sem szabad túl sokáig áztatni teát, mert túl savas és keserű lesz
-
a tea a bornál, szójaszósznál vagy ecetnél kevésbé markáns ízű, ezért óvatosabban fűszerezzünk, és olyan ételeket készítsünk teával, amelyeknél jól érvényesül lágyabb, finomabb íze és aromája
Cukkinikrémleves zöld teával és bazsalikommal
Hozzávalók:
-
5 cukkini
-
1 közepes fej burgonya
-
1 csokor friss bazsalikom
-
2 húsleveskocka (marha, tyúk)
-
2 csésze zöld tea
-
só, frissen őrölt bors
A vastag karikára vágott, hámozatlan cukkinit és a megtisztított burgonyát körülbelül 1 liter vízben megfőzzük, majd turmixgéppel összetörjük, beletesszük a 2 leveskockát és a zöld teát, még 2 percig főzzük. A végén hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot. Tálaláskor tányéronként 1 kanál tejfölt vagy krutont tehetünk hozzá.
Csípős, zöld teás brokkoli
-
1 kg brokkoli
-
1 evőkanál zöldtea-fű
-
2 evőkanál olaj
-
1 chili paprika, vékony csíkokra vágva
-
1 evőkanál sherry vagy fehérbor
-
só, bors
Mossuk meg és szedjük rózsáira a brokkolit, a fás részeket vágjuk ki. Melegítsünk teflonban olajat, amikor felforrósodott, tegyük bele a zöld teát, körülbelül fél-1 percig pároljuk, adjuk hozzá a chilit, a brokkolit, és süssük, amíg a brokkoli megbarnul (kb. 5 perc), majd keverjük át, és a másik oldalát is pirítsuk meg. Öntsük föl a borral (sherryvel) és még 2 percig pároljuk. Melegen tálaljuk.
|